Saftig Saffranspaj, för 10 personer
Posted by Anna på februari 5, 2008
3 dl vetemjöl, 125 g smör, 1 msk strösocker, 1 äggula, 300 g mandelmassa, 1 paket saffran, 1 msk vatten, 3 äggulor, 4 äggvitor
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop mjöl, smör, strösocker och äggula till en pajdeg – eller använd matberedare. Låt degen vila i kylen i 30 minuter. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Förgrädda i högst 10 minuter. Sänk ugnsvärmen till 175 grader. Riv mandelmassan grovt. Blanda saffran och vatten. Rör ner det i mandelmassan och blanda väl. Tillsätt äggulorna och rör om. Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd försiktigt ner i smeten. Bred ut fyllningen i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter. Gör ett stickprov för att se om den är färdig. Servera gärna med en liten klick grädde.
Trixxie said
Pajen blev en stor succé! De andra ville ha receptet, så jag har tipsat om din sida! Tack åter igen! / T
Anna said
Va skoj! Tack så mycket!
Anna
B-M said
Å, vad jag letat efter det här receptet. Sökte felaktigt på Saffranskaka.
Det är ju en Saffranspaj och inget annat.
Denna kaka är utsökt och faller alla på läppen!