Vitlöksdoftande Räksoppa, 4 portioner
Posted by Anna på februari 5, 2008
500 g räkor med skal, 2 msk olivolja, 10 cm purjolök, 1 morot, 1 fänkålsstånd, 1 vitlöksklyfta, 3 dl vitt vin, 3 dl vispgrädde, 10 cm gurka, 2 msk hackad gräslök
Gör så här:
Skala räkorna men spara skalen. Låt skalen fräsa i 1 msk olivolja, häll över 3 dl vatten och låt sakta puttra under lock i ca 10 minuter. Sila bort räkskalen och spara buljongen. Skär purjolöken i tunna skivor, skala och tärna moroten. Tärna även färnkålen och hacka vitlöken. Häll resterande olja i en kastrull. Fräs purjolök, morot, fänkål och vitlök så att det blir glansigt. Tillsätt räkbuljongen och vinet, låt puttra 10 minuter. Mixa till en slät soppa. Låt soppan svalna. Vispa grädden. Vänd ner den i den kalla soppan. Tärna gurkan och finhacka gräslöken. Blanda med räkorna. Häll upp soppan i tallrikar. Lägg i räkblandningen. Servera soppan med ett gott lantbröd.
Kommentera