Anna’s Receptsamling

mina samlade recept genom åren…

Grekiskt festbröd, 6 bröd

Posted by Anna på februari 6, 2008

100 g jäst, 1 liter vatten, 2 msk salt, 4 ägg, 2 dl god olivolja, 3-3 1/2 liter vetemjöl (ca 2 kilo), olja till plåten

 

Gör så här:

 

Finfördela jästen i en bunke. Häll över vattnet, 37 grader, rör om. Tillsätt salt, ägg och olivolja. Vispa kraftigt. Tillsätt 3 liter av mjölet och arbeta degen mycket kraftigt. Tillsätt ev mer mjöl så att degen blir fast och smidig. Låt degen jäsa i bunken under bakduk i ca 60 minuter. Olja in en långpanna (30x 40 cm). Arbeta degen på mjölat bord. Dela den i 6 delar och forma dem till släta lite avlånga bullar. Lägg dem i långpannan. Pensla olja runt om varje bulle, det går lättare att sära på brödet då efter gräddningen. Strö lite mjöl över bullarna. Jäs på varm plats under bakduk, 40-60 minuter. Mot slutet av tiden värms ugnen till 225 grader. Skåra bröden på diagonalen med en vass kniv eller ett rakblad alldeles före gräddningen. Grädda mitt i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Låt bröden svalna lite innan de stjälps upp. Brödet ska helst få svalna på galler under bakduk. Brödet som ger stora generösa skivor är utmärkt att ta med på picknick.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: