Anna’s Receptsamling

mina samlade recept genom åren…

Kalasbröd, 1 bröd

Posted by Anna på februari 6, 2008

25 g smör, 2 dl grahamsmjöl, 6 1/2 dl vetemjöl special, 1 tsk salt, 1 msk strösocker, 25 g jäst, 3 dl vatten, 1 dl solroskärnor eller grovhackade fyllda oliver

 

Pensling/Garnering: ägg eller filmjölk, solroskärnor, sesam- eller vallmofrön

 

Gör så här:

 

Skär smöret i tunna skivor och lägg det i en bunke. Tillsätt grahamsmjöl, 6 dl vetemjöl, salt, socker och jästen delad i mindre bitar. Värm vattnet till fingervärme (37 grader). Tillsätt vattnet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Täck degen med en handduk och låt den jäsa till dubbel storlek ca 30 minuter. Tillsätt solroskärnor eller oliver och arbeta in dem i degen. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela den i 6 delar. Forma till runda bollar och rulla sedan ut dem till längder på ca 30 cm vardera. Lägg 3 längder med 5 cm mellanrum på en plåt , med bakplåtspapper. Lägg de resterande längderna tvärs över och fläta in dem. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla med uppvispat ägg eller filmjölk. Strö över sorloskärnor eller annan garnering. Ställ in plåten i nedre delen av ugnen. Sänk temperaturen till 225 grader och grädda ca 15 minuter. Låt kallna på galler.

 

Kalasbröd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: