Anna’s Receptsamling

mina samlade recept genom åren…

Norskt havrebröd, 2 limpor

Posted by Anna på februari 6, 2008

50 g jäst, 1 liter lättmjölk, 1 msk olja, 2 tsk salt, 1 liter fiberhavregryn, 8 dl matbrödsmjöl av vete, ca 9 dl vetemjöl

 

Pensling/garnering: vatten, fiberhavregryn

 

Gör så här:

 

Smula jästen i en degbunke. Värm mjölken och oljan till 37 grader. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, saltet, havregrynen och det grova vetemjölet. Arbeta degen kraftigt. Strö över ett tunt lager vetemjöl, täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, 30-40 minuter. Tillsätt och arbeta in det fina vetemjölet först i degbunken och sedan på bakbordet. Forma degen till 2 släta limpor. Lägg dem i väl smorda havrebeströdda formar som rymmer ca 2 liter. Nagga degen. Låt jäsa övertäckt till knappt dubbel storlek, ca 30 minuter. Grädda på galler på nedersta falsen i ugnen, 225 grader, ca 15 minuter. Flytta upp formarna en fals och grädda ytterligare ca 30 minuter. Pensla bröden med vatten strax innan de ska tas ut ur ugnen. Strö över havregryn som garnering. Låt bröden stå kvar i formarna en stund innan de stjälps upp. Svep in dem i bakdukar och låt kallna. Låt bröden vila minst en dag innan de skivas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: