Anna’s Receptsamling

mina samlade recept genom åren…

Sesamfranska med rågkross, 10 st

Posted by Anna på februari 6, 2008

1 dl rågkross, 2 dl vatten, 3 dl mjölk, 9 1/2 – 10 dl vetemjöl special, 1 dl sesamfrön, 1 tsk salt, 25 g (1/2 paket) jäst, ägg till pensling, sesamfrön

 

Gör så här:

 

Rågkross och vatten kokas upp och får sjuda någon minut till en gröt. Tag från värmen och tillsätt mjölken. Låt svalna till 37 grader. Häll 9 dl mjöl, sesamfrön och salt i matberedarens skål. Smula jästen. Häll på den avsvalnade gröten. Bearbeta degen 4-5 minuter med degkrokarna, tills degen slapper bunkens kanter. Häll lite mjöl över degen, sätt på locket igen och låt degen jäsa i skålen till dubbel storlek, ca en timme. Kör några tag med degkrokarna innan degen stjälps upp på mjölat bakbord. Arbeta igenom degen, tillsätt ev mer mjöl så degen känns smidig. Dela degen i tio lika stoa bitar. Platta ut var och en till en rektangulär platta, ca 15 cm lång. Rulla samman och lägg skarven neråt på bakpappersklädd plåt. Täck med bakduk eller folie och låt jäsa ytterligare ca 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 grader. Pensla uppvispat ägg. Strö lite sesamfrön över bullarna. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt svalna på galler.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: