Anna’s Receptsamling

mina samlade recept genom åren…

Solrosbröd, 2 bröd

Posted by Anna på februari 6, 2008

2 dl solrosfrön, 50 g jäst, 5 dl fingervarmt vatten (37 grader), 25 g rumsvarmt smör, 1 tsk salt, 1 tsk socker, 3 dl grahamsmjöl, 4 dl rågsikt, ca 7 dl franskbrödmix

 

Gör så här:

 

Rosta de solrosfrön som ska vara i brödet i en torr, het panna. Rör hela tiden. Fröna är färdigrostade då det knäpper om dem och de är gyllenbruna. Ställ åt sidan att svalna. Smula jästen i en degbunke och tillsätt det fingervarma vattnet. Rör om tills jästen är upplöst. Klicka ner matfettet och därefter saltet och sockret. Blanda ner grahamsmjöl, rågsikt och franskbrödmixen. Arbeta samman till en blank och smidig deg. Tillsätt solrosfröna i slutet av knådningen och arbeta degen så mycket att kärnorna fördelas jämnt. Täck bunken med en bakduk och låt degen vila i ca 30 minuter. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda ut luften. Dela degen i två lika stora bitar och forma avlånga bröd. Pensla ovansidan på bröden med vatten och rulla i solrosfrön. Lägg bröden på bakpappersklädd plåt och låt jäsa i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Klipp jack i de färdigjästa bröden och ställ dem i nedre delen av ugnen. Sänk genast ugnsvärmen till 200 grader och grädda bröden i ca 25 minuter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: