Anna’s Receptsamling

mina samlade recept genom åren…

Bullar – Grunddeg + 7 förslag till fyllningar

Posted by Anna på februari 7, 2008

Grunddeg:

150 g smör, 5 dl mjölk, 75 g jäst, 1 ½ dl strösocker, 1 tsk salt, 3 tsk krossad kardemumma, 17-18 dl vetemjöl, 1 ägg till pensling, ev. ½ dl hackad sötmandel,ev. ½ dl pärlsocker

Gör så här:

Smält smör i en kastrull och tillsätt mjölken. Låt blandningen bli fingervarm. Smula sönder jästen i en skål och tillsätt degvätskan. Rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt socker, salt och den krossade kardemumman. Rör ner det mesta av mjölet. Arbeta kraftigt i 5-10 minuter. Degen ska bli blank och smidig. Rulla ihop degen till en boll. Lägg tillbaka bollen i skålen och täck med plastfolie. Låt degen vila i 40 minuter tills den jäst till dubbel storlek.Ta upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta den smidig. Baka ut till släta bullar, flätor eller fyll bullarna med de olika förslagen som kommer nedan. Lägg bullarna på en plåt och låt jäsa ca 40 minuter på en varm plats. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö eventuellt hackad sötmandel och/eller pärlsocker över. Grädda bullarna i 250 grader i 5-8 minuter. Längderna gräddas i 225 grader i 15-20 minuter. Låt brödet svalna på galler med en bakduk över.

7 förslag till fyllningar:

Kanelfyllning: 100 g rumsvarmt smör, ½ dl strösocker, 3 tsk mald kanel, ev. ½ tsk mald kardemumma, ev. 1 krm mald muskot

Rör smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt den malda kanelen. Vill man krydda fyllningen ytterligare kan man med fördel tillsätta lite mald kardemumma, samt en gnutta muskot.

Vaniljfyllning: 150 g rumsvarmt smör, 1 dl strösocker, 1-2 msk vaniljsocker

Rör smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt vaniljsocker. Vill man ha kraftigare vaniljsmak väljer man äkta vaniljsocker och inte vanillinsocker.

Kardemummafyllning: 150 g mjukt smör, 1 dl strösocker, 2-4 tsk kardemumma

Rör smör och vitt och pösigt. Tillsätt kardemumman. Vill du ha starkare smak av kardemumma så kan du mala eller stöta själv kardemummakärnor.

Mandelfyllning: ½ dl strösocker, 150 g smör, 100 g mandelmassa, ev. 1 äggvita

Rör socker och smör vitt och pösigt. Tillsätt mandelmassan. Arbeta gärna mandelmassan smidig med lite äggvita innan du blandar den med smöret. Det går även bra att riva mandelmassan grovt på rivjärn.

Saffransfyllning: 1 kuvert saffran, 2 sockerbitar, ½ dl strösocker, 150 g smör, 100 g mandelmassa

Stöt saffranen tillsammans med ett par sockerbitar. Rör strösocker, saffran och smör tills det blir gult. Tillsätt mandelmassan.

Havrefyllning: 100 g smält smör, 1 dl strösocker, 1-2 dl hackad mandel, 2 dl havregryn
Rör smör och socker vitt och pösigt. Hacka mandeln fint och blanda den med smörblandningen. Smula ner havregrynen i smeten och rör massan smidig.

Kokosfyllning: 2 dl kokosflingor, ½ dl vispgrädde eller mjölk, 1 rivet skal av citron, 100 g rumsvarmt smör, ½ dl socker

Lägg kokosflingor i grädde. Riv den gula delen av citronskalet och rör ner raspet i kokosblandningen. Låt blandningen stå och dra i ca en timme. Rör sedan smör och socker vitt och pösigt. Rör samman smörblandningen med kokosen till en smidig massa.

Annonser

5 svar to “Bullar – Grunddeg + 7 förslag till fyllningar”

  1. Ullasdotter said

    hej anna!

    tack för dina förslag till alt bull-fyllningar…
    just vad jag letade efter!

    nu ska mormor få lite piffade bullar till 85-årsdagen!

    vänligen, noora.

  2. lol said

    de finns 25 olika fyllningar där(:

  3. Anna said

    Svar till Lol:

    Vad jag menade så finns det 7 förslag under detta inlägg. Under tidens gång har jag ökat på recepten, så idag finns det mera än 7 självklart.

    Anna

  4. dauron said

    fett!

    Svar från Anna:

    Ehm, okej…

  5. Åsa said

    tack för recepten, använde kokos och de blev jätte bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: