Krämig nötkrans, 2 kransar
Posted by Anna på februari 7, 2008
Grunddeg: 50 g jäst för söta degar, 5 dl mjölk, ¾ dl socker, ½ tsk salt, ev. ¾ tsk nystött kardemumma, 125 g rumsvarmt smör, 12-13 dl mjöl
Fyllning: 50 g mjukt smör, 1 ask hasselnötsmassa (220 g), 1 dl grovt hackade nötter, 1 dl grovt hackade russin
Garnering: uppvispat ägg, pärlsocker
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till ca 37 grader. Rör ut jästen med lite av den fingervarma mjölken, häll sedan i resten av mjölken. Tillsätt socker, salt och ev. kardemumma. Klicka ner det rumsvarma smöret. Häll i det mesta av mjölet och arbeta samman till en lös och slät deg. Lät jäsa övertäckt 30-40 minuter. Kavla ut den jästa degen till en rektangel, ca 75×15 cm. Rör ihop matfettet med nötmassan. Bred ut blandningen på degen. Strö sedan över nötter och russin. Rulla ihop från långsidan. Placera med skarven neråt på en bakpappersklädd plåt. Forma till en krans. Klipp jack och lägg flikarna växelvis åt höger och vänster. Jäs under bakduk ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Garnera med pärlsocker. Grädda i nedre delen av ugnen (200 grader) i 18-20 minuter.
Kommentera