Anna’s Receptsamling

mina samlade recept genom åren…

Croissanter, ca 30 stycken

Posted by Anna på maj 7, 2008

Deg: 50 g jäst, 5 dl kall mjölk, 1 1/2 tsk salt, 1 tsk socker, 2 äggulor, 50 g smör, ca 12 dl kylskåpskallt vetemjöl

Inkavling: 400 g smör

Pensling: 1 ägg

Gör så här:

1) Mät upp vetemjölet och lägg detta fryskallt över natten. Ta fram matfettet så att det får rumstemperatur.

2) Smula ner jästen i degbunke och tillsätt den kalla mjölken. Rör om tills jästen är upplöst.

3) Tillsätt saltet, sockret och äggulorna. Klicka ner matfettet och tillsätt därefter det kalla vetemjölet. Arbeta samman till en smidig deg. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till måttet ca 30 x 40 cm.

4) Tryck ut och klapp ut matfetet till inkavlingen på ett smörpapper, men vattensköljda händer. Mattfettsytan bör vara nästan lika stor sm halva degen. Vänd smörpapperet upp och ner på den ena deghalvan, ca 1 cm innanför ytterkanten och dra bort smörpapperet. Vik upp den smala degkanten över matfettet. Täck därefter med den andra halvan. Nyp samman i kanten.

5) Vänd degen ett kvarts varv. Kavla ut den till måttet ca 30 x 50 cm. Vik degen i ett treslag, dvs upprepa kavling och vikning ytterligare två gånger, men låt degen vila en liten stund efter varje vikning så att spänningen släpper.

6) Kavla ut den färdigvikta degen till en tunn platta, ca 30 x 85 cm. Låt degen vila en liten stund och dela den därefter längs mitten till två smala längder. Skär upp varje längs i ca 15 trekantiga bitar.

7) Rulla samman bitarna från basen. Lägg den med degspetsen i botten. Forma till lätt böjda gifflar. Ställ gifflarna att jäsa 35-40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

8 ) Pensla de färdigjästa gifflarna med lätt uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i 15- 18 minuter.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: