Anna’s Receptsamling

mina samlade recept genom åren…

Citronpaj, 12 bitar, 5 points/bit

Posted by Anna på maj 31, 2008

Pajdeg: 2 1/2 dl vetemjöl, 100 g flytande margarin, 1 msk vatten

Citronkräm: 2 dl vatten, 2 dl strösocker, 1 citron – saft och skal, 5 strukna msk majsmjöl,  4 äggulor, 1 msk flytande margarin

Maräng: 4 äggvitor, 1 dl strösocker, 1 tsk vaniljsocker

Garnering: citronmeliss

Gör så här:

Blanda samman vetemjöl, margarin och vatten till en deg som får vila ca 1/2 i kylskåp. Tryck eller kavla ut degen. Nagga degen med gaffel. Grädda i 225 grader mitt i ugnen ca 20 minuter.

Tvätta citronen. Riv det yttersta av skalet samt pressa ur citronsaften. Blanda vatten, socker, citronsaft och majsmjöl. Koka upp under omrörning tills den börjar tjockna. Tag av kastrullen från plattan, vispa ner en äggula i taget. Ställ tillbaka citronblandningen på plattan och låt det hela sjuda upp under omrörning. Krämen skall tjockna men ej koka. Tag av kastrullen från plattan, tillsätt margarin och citronskalet. När pajdegen har kallnat, bred ut den kylda citronkrämen i skalet. Vispa äggvitor till hårt skum. Tillsätt socker och vaniljsocker. Fortsätt vispa till det hela är tjockt. Spritsa eller bred marängen på citronpajen. Grädda i 150 grader tills den fått fin färg.

Källa: VV

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: