Anna’s Receptsamling

mina samlade recept genom åren…

Grekisk rödlökspaj med fetaost, cirka 6 portioner

Posted by Anna på oktober 13, 2008

Pajdeg: 6 dl vetemjöl, 250 g kylskåpskall smör, 4-6 msk vatten

Fyllning: ca 4-5 stora rödlökar tunt skivade, 2 msk smör, 3-4 msk rödvinsvinäger, 3-4 msk honung, ca 350 g tärnad fetaost, 4 ägg, 3 1/2 dl mjölk, 1-2 dl hackad dill, 1 tsk salt

Tillbehör: tzatziki

Gör så här:

Mät upp mjölet till pajdegen i en skål. Skär det kalla matfettet i bitar och lägg ner i mjölet. Finfördela matfettet i mjölet med en gaffel eller med fingertopparna (eller i matberedare) till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt till en deg. Undvik att knåda pajdegen, som då lätt blir seg och inte så spröd efter gräddningen. Tryck ut degen i en större pajform eller ugnsform. Nagga botten med en gaffel. Låt formen stå i kylen cirka 30 minuter eller i frysen cirka 10 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Förgrädda pajskalet 10-12 minuter mitt i ugnen. 

Sänk ugnsvärmen till 175 grader. Låt den skivade löken smälta ner i smör i en kastrull på svag värme cirka 5 minuter. Löken ska inte få färg. Krydda med vinäger och honung. Låt löken koka samman 3-5 minuter. Bred ut löken i pajskalet. Strö över fetaosttärningar. Vispa samman ägg, mjölk, dill och salt. Häll äggsmeten i pajformen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen 35-40 minuter. Servera pajen med en grönsallad och tzatziki.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: