Anna’s Receptsamling

mina samlade recept genom åren…

Mörka lantbrödskakor, 24 st

Posted by Anna på februari 5, 2009

50 g jäst, 5 dl filmjölk, 1 1/2 tsk salt, 2 tsk ättiksprit, 1 tsk finstött anis, 1 tsk finstött fänkål, ca 1 liter mörkt lantbrödsmjöl

Gör så här:

Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma filmjölken till 37 grader. Häll lite av den över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt resten av filmjölken, saltet, ättiksspriten, de stötta kryddorna och de mesta av mjölet. Arbeta degen smidig med maskin eller för hand tills den släpper degbunkens kanter. Låt den jäsa under bakduk ca 1 timme.

Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda in resten av mjölet. Baka ut degen till små runda kakor ca 8 cm diameter. Det går lättast att få dem lika stora om man först formar en längd och skär den i jämnstora delar. Platta ut varje del med handen. Lägg kakorna på smorda plåtar eller bakplåtspapper. Nagga dem med en gaffel. Låt dem jäsa under bakduk ca 30 minuter. Pensla kakorna med vatten. Strö över lite mjöl. Grädda dem mitt i ugnen  i 200 grader, ca 20 minuter. I varmluftsugn i 175 grader, ca 25 minuter. Låt dem kallna på galler, täckta av bakdukar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: