Anna’s Receptsamling

mina samlade recept genom åren…

Kryddlexikon

KRYDDLEXICON

Vad skulle vi göra utan våra kryddor? Tänk vad maten skulle vara smaklös. Jag älskar kryddor och det får gärna vara lite kryddstarkt. Vilken är din favorit? Läs mera om de vanligaste kryddorna här…

basilika.jpgnew_mexican.jpgpersilja_s.jpg

Anis

Härstammar från östra medelhavsområdet och får grågröna frön som används vid matlagning och bakning. Klassisk krydda i grekiska ouzo och franska pernod.

Basilika

Härstammar från Indien men odlas på många ställen i världen. Klassiska krydda i italienska pastarätter.

Cayennepeppar

Har sitt ursprung i tropiska Amerika. Smaken är het och brännande så det gäller att vara lätt på handen vid kryddningen. Färgen kan variera fran orangeröd till djupt mörkröd.

Chili

Chili ger styrka, smak och färg åt kött-, fågel och fiskrätter. Den betraktas som en av världens bästa naturmediciner. Har du kryddat för starkt? Släck den brännande smaken med yoghurt eller bröd, inte med vatten.

Curry

Curry är egentligen en kryddblandning som består av 10-20 olika kryddor, bl a kanel, koriander, gurkmeja, spiskummin, kryddpeppar, kardemumma, ingefära, kryddnejlika, muskotblomma och bockhornsklöver. Torrt currypulver kan gärna brynas i lite smör eller olja innan det tillsatts i maten, då ”lossnar” smakerna ordentligt.

Dill

Härstammar från sydvästra Asien. Dill förgyller idag fiskrätter, skaldjur, soppor, såser, sallader, majonnäser och mycket mera.

Dragon

Odlas mest i Frankrike. Den söta lakritssmaken förhöjer smaken på kyckling, musslor, räkor och mycket annat. Dragon är huvudkryddan i bearnaisesås och ska öka aptiten…

Enbär

Gott i marinader och som krydda till vilt. Till gin och enbärsbrännvin är det enbärskvistar som används.

Fänkål

Aromatiska frön med lätt sötaktig, anisliknande smak. Känd brödkrydda och passar dessutom till fläskkött, grönsaker, fisk, sallader och soppor.

Grönpeppar

Kommer fran samma växt som vit- och svartpeppar, men har en friskare och mer aromatisk pepparsmak.

Gurkmeja

Tropisk ört från Asien. Omtyckt i indisk matlagning och ingår som en del i olika curryblandningar.

Ingefära

Tillhör samma familj som gurkmeja och kardemumma. Den fylliga aromen passar lika bra till fläskkotletter, revbensspjäll och skinkstek som till bakverk och efterrätter.

Kanel

En av världens äldsta kryddor. Växer i Sydostasien. Gott i fruktdesserter, risrätter och bakverk.

Kardemumma

I Mellanöstern används kardemumma ofta i matlagning och i kaffe. Medans här i Sverige används den mest till bakning.

Koriander

Apelsindoftande med mild och sötaktig smak, liknar en blandning av salvia och citron. Ingår också i curry. Passar i färsrätter, soppor, marinader, sillinläggningar och matbröd.

Kryddpeppar

Är egentligen inte alls någon peppar. Kallas i USA for allspice. Den doftar som en bladning av kryddnejlika, kanel och muskot. Självklar i kalops men passar också till såser, grytor, marinader och sillinläggningar.

Kummin

Används hos oss främst i bröd, ost och brännvin men är också god i grytor och gulascher. Intensiv smak, så krydda varsamt. Den ingår i den indiska kryddblandningen garam masala.

Körvel

Har en kryddig arom och lite söt smak. Passar i sallader, stuvningar och grönsakssoppor.

Lagerblad

Färska lagerblad är bittra, torkade blir de aromatiska och en aning söta. Används i grytor, soppor och fiskrätter.

Mejram

Ärtsoppskrydda framför andra men är god även i andra soppor liksom grytor, stuvningar, pastasås, renskav och olika typer av korv.

Muskotnöt

Med sin aromatiska smak passar muskotnöt fint i spenat, stuvade makaroner, potatismos och bechamelsås.

Nejlika

En av de äldsta kryddorna. Aromen är intensiv, nästan glödande, så krydda försiktigt. Den är självklar i julbaket och glöggen, men också till fläsk, grönsaker, frukt, soppa och marinader.

Oregano

Kallas också för kungsmynta. Favorit på pizzan men lyfter också köttsåser och tomaträtter.

Paprika

Finns i två typer: delikatesspaprika som är mildare, sötare och har en intensiv röd färg och en starkare paprikavariant som är tegelbrun. Klassiker i gulasch men används i alla slags ost-, grönsaks-, och äggrätter, fisk-och skaldjurssoppor, kyckling och stekar.

Persilja

Persilja är en gammal medicinalväxt och har en given plats i nästan all matlagning. Används främst i soppor och såser.

Rosépeppar

Är inte en pepparväxt. Mild och sötaktig och med en smak som påminner om koriander. Den passar perfekt till kalvkött och spännande rätter av fisk, skaldjur och fågel.

Rosmarin

De torkade gröna, styva bladen passar till lamm, kokt höns, grönsaker och fisk. Goda att strö över på ugnsbakad potatis, skinkstek, köttfärslimpa och kyckling.

Saffran

Har alltid varit en av världens dyraste kryddor. Förr användes den mest som en brödkrydda men idag så används den också i fisk- och skaldjursrätter.

Senap

Gott till de flesta slags korv-, fläsk- och kötträtter. Naturligtvis också till ärtsoppa.

Sesamfrön

Fröna används vid brödbakning men också som panering till t.ex. kycklingspett. Sesamolja är en viktig del vid tillverkningen av margarin, dressingar och matoljor.

Spiskummin

Är mest känd som kryddan i arabisk och mexikansk matlagning. Starkt doftande och mustig. Lyfter rätter med lamm, kyckling, grönsaker och potatis. Ingår även i olika curryblandningar.

Svartpeppar

Finns i olika malningsgrader: malen, mellanmalen, grovmalen och hel. Kraftigt aromatisk och fyllig i smaken.

Stjärnanis

Ej att förväxla med anis. Stjärnanis används som smaksättare av likör, godis och bakverk. Det är en grundkrydda i det kinesiska köket.

Timjan

Mjuk aromatisk och nästan lite söt i smaken. Utmärkt till all slags kött, i ostsåser samt i tomat- och potatisrätter.

Vallmofrön

Omtyckt brödkrydda med ursprung i Främre Asien. Viktig ingrediens i många kryddblandingar.

Vanilj

Det är de små svarta kornen i stången som sätter smak på såser, efterrätter, bakverk och grädde m.m.

Vitpeppar

En mycket vanlig krydda i matlagningen. Var försiktig med kryddningen då den är stark i smaken.

Ett svar to “Kryddlexikon”

  1. Kryddjohan said

    Ett bra lexikon:)

    ta hand om er, njut av sommaren!

    Kryddjohan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: