Anna’s Receptsamling

mina samlade recept genom åren…

Lilla nötguiden

Här kommer en liten nötguiden på de allra vanligaste nötterna. Lite vanlig information som kan vara bra att känna till.

Se upp!

Först vill jag börja med att varna att nötter, mandel och fröer är vanliga orsaker till allergier. Nötallergi kan uppträda i alla åldrar. Många med pollenallergi mot björk, hassel och al får klåda i munnen av hasselnötter och ien del fall av mandel.

Förvara i frysen.

Alla nötter innehåller mycket fett, varav det mesta är omättade fetter. Paranötter och valnötter innehåller mer fleromättade fettsyror, vilket gör dem extra känsliga för härkning. Förvara nötterna i lufttäta burkar och om du ska förvara dem längre tid är det bästa i frysen. Nöter med skal håller längre än skalade och hela nötter håller längre än hackade.

***

Cashewnötter

…växer på elefantlustträdet i tropikerna. Nötens skal innehåller en kraftigt hudirriterande olja och därför säljs nöten alltid utan skal. De blir extra goda om de rostas. Används ofta i sallader som extra smaksättning och även som drinktilltugg eller snacks.

cashew

 

Hasselnötter

…växer vilda i Södra Sverige, men de vilda är mycket mindre än de vi är vana att köpa. Hasselnötens bruna hinna tar man bort genom att först rosta nötterna i torr stekpanna och sedan gnida av skalet i en handduk. När de rostas får de också godare smak. Används ofta i bakverk.

hasselnot

 

Mandel

… är världens mest populära nöt tack vare den fina smaken. Mandel importeras främst från Kalifornen och Spanien. Den spanska mandeln anses finare och godare. Krakmandel är en variant av mandel som säljs vid jultid. Används i både matlagning och bakning.

mandel

 

Paranöten

… är egentligen ett frö och skördas från stora träd i Sydamerikas regnskogar. Paranöten säljs vid jultid med skal som är trekantigt och lätt att känna igen. Den används främst till desserter och även vid konfekttillverkning.

para

 

Pekannötter

… kommer från USA och hör till hickorysläktet. De kan användas som valnötter i sallader, kötträtter och desserter. SMaken är lite sötare och fylligare än valnötens. Pekannötspaj är en klassiekr i USA.

pekan

 

Pistaschnötter

… ligger omslutna i ett lilatonat skal. De kommer ursprungligen från Mellanöstern och används mycket i persisk matlagning. De odlas nu också runt Medelhavet och i USA. De färska används till glass, konfekt och kakor. Rostade och saltade pistaschnötter är goda som drinktilltugg.

pistach

 

Valnötter

… är en av de mest användbara nötterna. Den passar både i maträtter och söta bakverk och desserter. Valnötten innehåller drygt 60 procent fett varav det mesta är fleromättat, vilket gör att de bäst förvaras i frysen.

valnot

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: