Paprikaguide
Idag finns det en mängd olika paprikasorter på marknaden. Visste du t.ex att små paprikafrukter är starkare än stora och köttet närmast skaftet hetare än spetsen? Hettan i chilipeppar smakar dock inte bara starkt – den lyfter också andra smaker på ett härligt sätt. Om du har tagit i för mycket släcker du branden i halsen med bröd eller mjölk – inte med vatten.
Paprika – Mildast
All paprika, utom orange, är grön från början. När frukten mognar blir den röd eller gul. Smaken är söt och mild.
Santa Fe – Mild
Spetsiga fruker som är gröna från början, skiftar sedan till rött. Smaken är mild och konsistensen krispig. Kallas även för spetspaprika.
Jalapeño – Medium
Ganska små frukter. Gröna från början, skiftar sedan till rött. Smaken är mediumstarkt.
Piripiri – Stark
Piripiri är röd och stark. Bör användas med försiktighet. Ta bort kärnor och hinnor, finhacka eller stick med en gaffel och låt koka med, sila sedan bort.
Scotch Bonnet – Starkare
Även Scotch Bonnet är röd men har en karaktäristisk hattform. Ännu starkare än piri och bör användas med stor försiktighet. Glöm ej att tvätta händerna direkt efter.
Habanero – Starkast
Habanero finns som röd eller gul. Ser ut som minipaprikor. Är hetast och starkast av alla pepparfrukter. Används med yttersta försiktighet. Tvätta händerna direkt efter.
Nadja said
Intressant läsning. Det kan vara lite svårt att skilja mellan dom starka paprikorna, så denna guide kommer väl till hands.
Nadja