Anna’s Receptsamling

mina samlade recept genom åren…

Paprikaguide

Idag finns det en mängd olika paprikasorter på marknaden. Visste du t.ex att små paprikafrukter är starkare än stora och köttet närmast skaftet hetare än spetsen? Hettan i chilipeppar smakar dock inte bara starkt – den lyfter också andra smaker på ett härligt sätt. Om du har tagit i för mycket släcker du branden i halsen med bröd eller mjölk – inte med vatten.

paprikorJalapenopaprikor

Paprika – Mildast

All paprika, utom orange, är grön från början. När frukten mognar blir den röd eller gul. Smaken är söt och mild.

Santa Fe – Mild

Spetsiga fruker som är gröna från början, skiftar sedan till rött. Smaken är mild och konsistensen krispig. Kallas även för spetspaprika.

Jalapeño – Medium

Ganska små frukter. Gröna från början, skiftar sedan till rött. Smaken är mediumstarkt.

Piripiri – Stark

Piripiri är röd och stark. Bör användas med försiktighet. Ta bort kärnor och hinnor, finhacka eller stick med en gaffel och låt koka med, sila sedan bort.

Scotch Bonnet – Starkare

Även Scotch Bonnet är röd men har en karaktäristisk hattform. Ännu starkare än piri och bör användas med stor försiktighet. Glöm ej att tvätta händerna direkt efter.

Habanero – Starkast

Habanero finns som röd eller gul. Ser ut som minipaprikor. Är hetast och starkast av alla pepparfrukter. Används med yttersta försiktighet. Tvätta händerna direkt efter.

Ett svar to “Paprikaguide”

  1. Nadja said

    Intressant läsning. Det kan vara lite svårt att skilja mellan dom starka paprikorna, så denna guide kommer väl till hands.

    Nadja

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: