Anna’s Receptsamling

mina samlade recept genom åren…

Tips vid bakning

Här finner du några bra tips som har med bakning att göra

tl_bakning_222.jpg

 

Jäst

Om jäst står före socker i en ingrediensförteckning i ett recept, så förbrukas det tillsatta sockret vid jäsningen och brödet blir sockerfritt.

Rätt jäst

Använd rätt jäst när du bakar.  Den med röd text för sött bröd och den blå text för osötat bröd.

Täck degen!

Täck över degen medan den jäser annars torkar ytan.

Smör

Använd gärna flytande margarin där det i receptet står smält matfett.

Förvara brödet rätt!

Bröd ska aldrig förvaras i kylskåp. Brödet blir torrt då. Om du vill spara brödet en längre tid är det bäst att frysa in det. Annars mår brödet bäst i rumstemperatur i en plastpåse.

Torrjäst

En påse torrjäst på 14 g motsvara 50 g färsk jäst.

Muffinstips

 – Smörj muffinsplåtarna lätt även om de har non-stickbeläggning.

– Fyll muffinsformarna upp till kanten när smeten är fast. De reser sig inte så mycket som muffins med lös smet.

– Ät muffinsen nybakade eller lätt värmda – de godast då.

Kaffe med choklad

Låt två chokladbitar smälta ner i en kopp kaffe så får du en god chokladdryck.

Utkavling av marsipan

Ta hjälp av florsocker vid utkavling av marsipan, precis som vetemjöl vid utkavling av deg.

Vattenbad

Var noga med att chokladen inte kommer i kontakt med vattenångan när du smälter den över vattenbad. Den blir då bara grynig.

Smälta smör till baket…

När du ska baka mjuka kakor – smält smöret i ugnen direkt i formen som du ska använda. Då spar du både matfettet och tiden och får formen smord på köpet. Glöm inte att bröa.

Dekorativ kaka

Ge din mjuka kaka ett dekorativt mönster: Lägg först ett papper med ett urklippt mönster över kakan. Sikta sedan florsocker över kakan. Tag bort papperet och du har fått ett vackert mönster.

Bakpulver, bikarbonat, hjorthornssalt

Detta är kemiska jäsmedel som används i mjuka kakor och småkakor för att de ska bli luftiga och porösa. Du kan även byta ut dem mot bakpulver ifall du inte har de rätta sakerna hemma:

– 1 tsk bikarbonat kan bytas ut mot 2 tsk bakpulver

– 1 tsk hjorthornssalt kan bytas ut mot 2 tsk bakpulver

Recept

Läs alltid igenom hela receptet innan du börjar tillaga den. På så sätt så slipper du upptäcka att du saknar något och du kan även spara tid.

5 svar to “Tips vid bakning”

  1. marie said

    Hej.Är också en bakfantast.Ang,ditt tips att smälta margarin tycker jag att du ska läsa detta.Är jättenöjd med resultat vid brödbak.Lycka till.
    http://storkok.arla.se/upload/UngaKockar/pdf/Nybakat/12_bakgrunden.pdf

  2. Anna said

    Tack för tipset, det visste jag inte. Då får jag försöka med fast margarin/smör nästa gång.

    Anna

  3. Paulina said

    Hej! Du tipsade om att man kan använda florsocker vid utkavling av marsipan. Ett annat tips är att man först blandar in florsocker i marsipanen och sedan kavlar man ut den mellan två plastfoliebitar. Då fastnar marsipanen varken i bakbordet eller i kaveln. Dessutom blir den lätt att lyfta ocm man till exempel vill lägga den över en tårta. =)

  4. Mycket bra tips här. Det tackar man får!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: