Tips vid bakning
Här finner du några bra tips som har med bakning att göra
Jäst
Om jäst står före socker i en ingrediensförteckning i ett recept, så förbrukas det tillsatta sockret vid jäsningen och brödet blir sockerfritt.
Rätt jäst
Använd rätt jäst när du bakar. Den med röd text för sött bröd och den blå text för osötat bröd.
Täck degen!
Täck över degen medan den jäser annars torkar ytan.
Smör
Använd gärna flytande margarin där det i receptet står smält matfett.
Förvara brödet rätt!
Bröd ska aldrig förvaras i kylskåp. Brödet blir torrt då. Om du vill spara brödet en längre tid är det bäst att frysa in det. Annars mår brödet bäst i rumstemperatur i en plastpåse.
Torrjäst
En påse torrjäst på 14 g motsvara 50 g färsk jäst.
Muffinstips
– Smörj muffinsplåtarna lätt även om de har non-stickbeläggning.
– Fyll muffinsformarna upp till kanten när smeten är fast. De reser sig inte så mycket som muffins med lös smet.
– Ät muffinsen nybakade eller lätt värmda – de godast då.
Kaffe med choklad
Låt två chokladbitar smälta ner i en kopp kaffe så får du en god chokladdryck.
Utkavling av marsipan
Ta hjälp av florsocker vid utkavling av marsipan, precis som vetemjöl vid utkavling av deg.
Vattenbad
Var noga med att chokladen inte kommer i kontakt med vattenångan när du smälter den över vattenbad. Den blir då bara grynig.
Smälta smör till baket…
När du ska baka mjuka kakor – smält smöret i ugnen direkt i formen som du ska använda. Då spar du både matfettet och tiden och får formen smord på köpet. Glöm inte att bröa.
Dekorativ kaka
Ge din mjuka kaka ett dekorativt mönster: Lägg först ett papper med ett urklippt mönster över kakan. Sikta sedan florsocker över kakan. Tag bort papperet och du har fått ett vackert mönster.
Bakpulver, bikarbonat, hjorthornssalt
Detta är kemiska jäsmedel som används i mjuka kakor och småkakor för att de ska bli luftiga och porösa. Du kan även byta ut dem mot bakpulver ifall du inte har de rätta sakerna hemma:
– 1 tsk bikarbonat kan bytas ut mot 2 tsk bakpulver
– 1 tsk hjorthornssalt kan bytas ut mot 2 tsk bakpulver
Recept
Läs alltid igenom hela receptet innan du börjar tillaga den. På så sätt så slipper du upptäcka att du saknar något och du kan även spara tid.
marie said
Hej.Är också en bakfantast.Ang,ditt tips att smälta margarin tycker jag att du ska läsa detta.Är jättenöjd med resultat vid brödbak.Lycka till.
Anna said
Tack för tipset, det visste jag inte. Då får jag försöka med fast margarin/smör nästa gång.
Anna
Paulina said
Hej! Du tipsade om att man kan använda florsocker vid utkavling av marsipan. Ett annat tips är att man först blandar in florsocker i marsipanen och sedan kavlar man ut den mellan två plastfoliebitar. Då fastnar marsipanen varken i bakbordet eller i kaveln. Dessutom blir den lätt att lyfta ocm man till exempel vill lägga den över en tårta. =)
Anna said
Toppen! Tack för tipset!
Anna
Bakrecept kakor bullar recept scones andra bakverk said
Mycket bra tips här. Det tackar man får!