Derlows äppelkaka
Posted by Anna på februari 8, 2008
1 ägg, 2 dl socker, 3 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver, 1 dl mjölk, 75 g avsvalnat smält smör
Fyllning: 3 syrliga äpplen, saften av 1 citron, rivet skal av 1/2 citron
Kokosglasyr: 50 g smör, 1 dl socker, 1 msk vetemjöl, 4 msk vispgrädde, 2 dl kokos
Till formen: smör, riven kokos
Gör så här:
Börja med fyllningen. Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Det blir ungefär 3 dl skivade. Häll över pressad citronsaft och rivet citronskal. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner mjölblandningen i smeten växelvis med mjölk och smält smör.
Häll hälften av smeten i smord och kokosbeströdd form, helst med löstagbar kant. Täck med äppelskivorna och bred på resten av kaksmeten. Grädda i ugnens nedre del, 175-200 grader, ca 20 minuter. Gör under tiden glasyren. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser under omrörning och låt smeten koka upp. Ta kastrullen från plattan. Bred glasyren jämnt över kakan och fortsätt att grädda mitt i ugnen tills ytan fått fin färg, ca 10 minuter. Låt kakan svalna innan den lossas från formen.
Lämna en kommentar